Hot Rock Krabi Thailand

Uppåt  klippväggarna i Railay

Article overview


Tidning:Svenska Dagbladet
Datum:Ännu ej publicerat
Text:Anders Phil 2008

Ett utdrag från artikeln
Uppåt  klippväggarna i Railay

”Thailändska Railay är världs berömt för sina kalkstensformationer och sin klippklättring. Vem som helst kan börja att klättra även barn, säger Svenska Saralisa som har klättrings skola sedan 14 år tillbaka.”

”Bland bergsklättrare är halvön mer bekant som den främsta platsen i Sydostasien för klipp  klättring”

”En solig förmiddag sällar jag mig till en nybörjar grupp. Vi lyssnar på instruktörens instruktioner under en klippa som känns väldigt hög och brant. Med säkerhetslina fäst i selen ,stenhårt knutna skor och händerna baddade i talk greppar jag sen först avsatsen och häver mig uppå. Det går sådär. Det ser så lätt ut när skickliga bergsklättrare närmast dansar uppför bergsväggarna. Själv är jag efter några meters krampaktigt hasande fullkomligt utmattad”

”Efteråt träffar jag klättringsexperten Saralisa Hysing på ett café på Railay. Hon skrattar snällt och berättar att jag gjort det vanligaste nybörjar misstaget. - Killar försöker oftast dra sig upp med armarna. Tjejer är faktiskt oftast bättre nybörjare. De litar på benen med en gång, vilket är det riktiga”

”Redan 1994 startade Saralisa tillsammans med sin Thailändska man, Luang sin klätterskola.
Hot Rock är en av 5 etablerade klättringskolor på Railay. – Alla guider på Railay är Thailändare, vilket jag tycker är bra. Skolorna är ett viktigt leverbröd för dem”

”Saralisa menar att precis alla kan lära sig klättra. Hon berättar om en kund med en arm och ett ben och om andra med svår höjdskräck. Att hela familjen vill klättra hos Hot rock är vanligt. Barn fån och med 6år är välkomna. Barn får klättra först sedan brukar de tröttna och leka på marken. Efter en stund vill de oftast prova igen.#

”Efter kundens önskemål och kunskap skräddarsyr Hot Rock allt frånförmiddags -kurser till tre dagars intensivklättring. Man klättrar i små grupper, aldrig fler än 4.Själva klättringen sker alltid med en van person som säkrar repet på marken. - Alla har olika behov. Nyfikna vill gå korts kurser. Erfarna klättrare vill ibland bara hyra utrustning2

”Varje högsäsong dyker det upp tillfälliga skolor på Railay av varierande kvalitet. Fråga om skolan har en försäkring som ingår i priset, råder Saralisa. Kolla också alltid utrustningen. Skorna ska inte ha några hål, och allt ska vara helt och rent. I Railay finns bortemot 600 klättringsleder. Trots det stora antalet klättrare sker det ytters sällan några allvarliga olyckor. --Då har det handlat om folk som träffat sin klättrings partner på någon av barerna kvällen innan. Utan att veta vad den andra kan har man ändå gett sig upp. Sådant är livsfarligt.”

”Bland det rolligaste på Hot Rock är att ständigt möta känslan av entusiasm och antagna utmaningar. - Att nå toppen behövs inte. Många tror det. Men snart märker man att det sker samma kick att klättra halvvägs”

”Fem anledningar till att klättra på Railay, enligt Saralisa Hysing.

1.Räknast allmänt i klätterkretsar till en av de tre bästa platser på jorden för rock climbing.
2.Smidighet.Du går direkt från ditt hotellrum till klättrings stället. Behöver du vila kan du gå till stranden och bada innan du fortsätter.
3.Alla svårighetsgrader finns på Railay. Från de mest svåra överhäng till rena trappor. Både de avancerade klättrarna och nybörjarna hittar sina ställen.
4.Guiderna på Railay är av världsklass och eftersom de alltid kommer från närområdet har de ytters god lokalkännedom.

5.Familjevänlligt.Den lätta klättringen i de vackra omgivningen bjuder in hela familjen och de som inte vill klättra kan koppla av på stranden.”
 

Instructor JaneInstructor Jane